İran: Bir Zamanlar Zerdüşt'ün Ülkesinde

Hikaye Hakkında

İran, tarihin en büyük imparatorluklarından ve en derin kültürlerinden biri olan Pers İmparatorluğunun kalıntıları üzerine kuruldu. Çöllerle kusatilmis bu coğrafik bölge, Türkiye sınırından Hazar Denizine ve Basra Körfezi'ne kadar uzanır.

 İran'ın sıklıkla birçok ülkenin ilgi odağında olması, sadece coğrafik konumunun ve zengin tarihi geçmişe sahip olmasi değil, aynı zamanda ülkeyi derinden etkileyen ve değiştiren yakın tarihindeki olaylara da bağlıdır. 1979 yılındaki şeriat devrimi İran için tarihi mirasından kopuşun başlangıcı oldu. Ve bugün, bu kopukluk, günlük sosyal hayat etkileşimlerini, ülkenin kültürünü ve resmi yasalarını güçlü bir şekilde etkiliyor.

3500 yıl önce Zerdüşt dini ilk olarak İran'da ortaya çıktı. Ve 1.250 yıl boyunca Pers İmparatorluğunun resmi dini oldu. İmparatorluk Zerdüşt dininin etkisi altında kültürel ve mimari olarak şekillendi. Günümüzde Iran’daki tarihi kalıntılarda bu etki çok net görülebilmektedir. MS 551'de İslam şiddetle ülkeye girdi, bir süre iki din; İslam ve Zerdüştlük yan yana var olmayı başardılar. Bu, büyük oranda  1979'daki İslam devrimi ile sona erdi. Günümüzde İran'da küçük bir Zerdüşt dini topluluğu  varlığını sürdürmeye çalışıyor. 

Iran son bir kaç aydır, tekrar Dünya gündeminde, ülkede Islam Rejimine karşı devam eden protesto ve ayaklanmalarla. Bu protestolarda kadınlar bası çekiyorlar. Sınırlı sayıda edinebileceğimiz haberlerden biliyoruz ki birçok insan bu protestolarda hayatını kaybetti. 

Bu fotoğraf projemde, İran Şeriat rejiminin etkilerini günlük ve sosyal hayatta kadınlar üzerinden göstermeye çalıştım. Çünkü İslam devrimi en çok kadınların hayatini etkiledi. 

@Murat Yazar